RAMSAT – “Revitalizarea zonelor defavorizate si a zonelor montane prin turism alternative durabil”, proiect finantat prin programul INTERREG EUROPE 2014-2020

Primăria Rășinari este partener în proiectul RAMSAT “Revitalizarea zonelor defavorizate si a zonelor montane prin turism alternative durabil” proiect finantat prin programul INTERREG EUROPE 2014-2020.

Proiectul RAMSAT are ca obiectiv principal imbunătățirea punerii în aplicare a politicilor și programelor de dezvoltare regională, în special investiții pentru creștere economică și a locuri de muncă in domeniul turismului durabil.

Proiectul a fost lansat in data de 1 august 2019 iar implementarea acestuia dureaza pana la 31 iulie 2023. Bugetul total al proiectului este de 1.049.130 euro, iar suma alocată pentru Comuna Răsinari este de 134.827,50 euro.

Alături de Primăria Rășinari din proiect mai fac parte:

  1. Alto Alentejo Community,  Portugalia
  2. Asociatia Euregion Pleven Olt, Bulgaria
  3. Agenția Regională pentru Dezvoltare Zasavje, Slovenia
  4. Consiliul Judetean Teruel,  Spania
  5. Spatiul Rural Derry, Marea Britanie
  6. Agenția de Dezvoltare Regionala Centru, România.

Pe parcursul proiectului, exemple de buna practica vor fi prezentate si insusite de parteneri astfel incat la finalul proiectului fiecare partener sa realizeaze un plan de actiune in domeniul turismului durabil pentru regiunea din care provin. În special, RAMSAT se va concentra pe 4 forme de turism alternativ durabil:

  • Eco- turismul, ca o formă de călătorie responsabilă în zonele naturale care conservă mediul înconjurător, susține bunăstarea populației locale și implică interpretare și educație;
  • Turismul de aventură, ca un turism de nișă, care implică explorarea și călătoriile în zone îndepărtate și practicarea activităților în aer liber (de exemplu alpinism, ciclism, parapanta, rafting);
  • Turismul cultural, ca un segment de turism preocupat de identitatea culturală a unei regiuni, în special de stilul de viață, istoria, arhitectura, religia și alte elemente care ajută la modelarea acestuia;
  • Turismul rural, ca o modalitate de a include comunitățile rurale, păstrându-și totodată mediul, invitând turistul să participle activități, stiluri de viață și tradiții ale comunității gazdă.

Prima intâlnire a partenerilor proiectului a avut loc in perioada 26-27 septembrie 2019 in Portalegre, Portugalia, ocazie cu care a fost semnat si acordul de parteneriat.

In cadrul proiectului a fost constituit un grup tehnic de lucru pentru Marginimea Sibiului. Prima Intalnire a grupului tehnic de lucru a avut loc in 25 octombrie 2019 la Rășinari, ocazie cu care a fost realizată o analiză SWOT initială a Mărginimii Sibiului din prisma tursimului durabil. De asemenea, au fost identificate și cateva exemple de bună practică din domeniu.

A doua întalnire a grupului tehnic de lucru a avut loc în  data de 28 aprilie 2020. Datorită contextului actual generat de pandemia cu noul coronavirus, întalnirea participantilor a avut loc on – line. A fost abordată tema ecoturismului. Au fost analizate punctele tari si punctele slabe în domeniul ecoturismului, precum si oportunitatile pentru ecoturism în Mărginimea Sibiului. Discuțiile sunt importante și în contextul în care în anul 2021 Sibiul devine Capitala Europeană a Drumeției, iar prin Programul Operational Regional 2021-2027, Sibiul și-a propus sa devină o destinație verde până în anul 2030.  Totodată, discuțiile au fost concentrate pe identificarea de soluții, sugestii și noi abordări în domeniul ecoturismului în contextul actual generat de pandemia de COVID -19.

Mai multe detalii pe pagina web a proiectului https://www.interregeurope.eu/ramsat/

 

Primar,

Bucur BOGDAN