Primăria Rășinari este partener în proiectul RAMSAT “Revitalizarea zonelor defavorizate si a zonelor montane prin turism alternative durabil” proiect finantat prin programul INTERREG EUROPE 2014-2020. 

Proiectul RAMSAT are ca obiectiv principal imbunătățirea punerii în aplicare a politicilor și programelor de dezvoltare regională, în special investiții pentru creștere economică și a locuri de muncă in domeniul turismului durabil.

Proiectul a fost lansat oficial pe 26 septembrie 2019 in Portalegre, Portugalia iar implementarea acestuia dureaza pana la 31 iulie 2023. Bugetul total al proiectului este de 1.049.130 euro, iar suma alocată pentru Comuna Răsinari este de 134.827,50 euro. 

Alături de Primăria Rășinari din proiect mai fac parte:

  1. Alto Alentejo Community,  Portugalia
  2. Asociatia Euregion Pleven Olt, Bulgaria
  3. Agenția Regională pentru Dezvoltare Zasavje, Slovenia  
  4. Consiliul Judetean Teruel,  Spania
  5. Spatiul Rural Derry, Marea Britanie
  6. Agenția de Dezvoltare Centru, România. 

Pe parcursul proiectului, exemple de buna practica vor fi prezentate si insusite de parteneri astfel incat la finalul proiectului fiecare partener sa realizeaze un plan de actiune in domeniul turismului durabil pentru regiunea din care provin. În special, RAMSAT se va concentra pe 4 forme de turism alternativ durabil:

  • Eco- turismul, ca o formă de călătorie responsabilă în zonele naturale care conservă mediul înconjurător, susține bunăstarea populației locale și implică interpretare și educație;
  • Turismul de aventură, ca un turism de nișă, care implică explorarea și călătoriile în zone îndepărtate și practicarea activităților în aer liber (de exemplu alpinism, ciclism, parapanta, rafting);
  • Turismul cultural, ca un segment de turism preocupat de identitatea culturală a unei regiuni, în special de stilul de viață, istoria, arhitectura, religia și alte elemente care ajută la modelarea acestuia;
  • Turismul rural, ca o modalitate de a include comunitățile rurale, păstrându-și totodată mediul, invitând turistul să participle activități, stiluri de viață și tradiții ale comunității gazdă.

Uram success tuturor partenerilor si ne bucuram sa facem parte din acest proiect international cu impact pe turismul sustenabil in zonele montane.  

Prima intâlnire a partenerilor proiectului a avut loc in perioada 26-27 septembrie 2019 in Portalegre, Portugalia, ocazie cu care a fost semnat si acordul de parteneriat. 

Următorul eveniment va avea loc in regiunea Pleven din Bulgaria, in perioada 11-13 mai 2020. 

Mai multe detalii pe pagina web a proiectului https://www.interregeurope.eu/ramsat/

 

Primar,

Bucur BOGDAN